TCMB 2015 yılında 16,2 milyar TL kar elde etti.
TCMB'nin 2015 yılı karının büyük bir kısmı döviz satış ihalelerinden kaynaklandı. Yabancı para alış ve satışından kaynaklanan kar 2015 yılında 12,5 milyar TL'ye yükseldi (2014: 6,1 milyar TL).
TCMB, Fed'in faiz artırım sürecinde küresel piyasalarda oluşan oynaklığı gerekçe göstererek kurumların döviz ihtiyacını karşılamak ve TL'deki değer kaybını sınırlandırmak amacıyla 2015 yılı genelinde döviz satım ihaleleri yapmıştı.
Ayrıca TCMB, TL işlemlerinden de 3,3 milyar TL kar elde etti (2014: 3,3 milyar TL). TL işlemlerinden kaynaklanan karların büyük bir kısmı (5,9 milyar TL) açık piyasa işlemlerinden kaynaklandı (2014: 3,9 milyar TL).
Diğer taraftan TCMB 2014 yılı Kasım ayında bankaların aracılık maliyetlerini azaltmak amacıyla TL cinsi tesis edilen zorunlu karşılıklara faiz ödemeye başlamıştı. Gelir tablosu incelendiğinde 2015 yılında TCMB'nin bu yolla 342 milyon TL zarar yazdığı görülüyor.
Ayrıca TCMB 2015 yılında Dolar cinsi ZK'lara da faiz ödemeye başlamıştı. Gelir tablosu incelendiğinde TCMB'nin 2015 yılında 209 milyon TL'lik yabancı para ZK faizi ödediği görülüyor.
Yani kısacası Dolar TL ve faizlerdeki artış, son kredi mercii olan (lender of last resort) merkez bankasının karlılığının artarak devam etmesine neden oldu.
ÇEKİNCE:
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder