Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, ilk çeyrekte bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %4,7 artış gösterdi. Sanayi üretimiyle GSYH arasındaki korelasyon dikkate alındığında ilk çeyrek büyümesinin %5 civarında gerçekleştiğini görebiliriz.2015'in son çeyreğinde sanayi üretimi %4,3, GSYH ise %5,7 düzeyinde gerçekleşmişti.
Çeyreklik bazda incelendiğinde dayanıksız tüketim malı imalatındaki %6,9'luk artış sanayi üretiminin olumlu performansında etkili oldu. Dayanıksız tüketim malı imalatındaki artışta, asgari ücret artışları (yaklaşık %30) ve mültecilerden gelen talep etkili olmuş olabilir. Ayrıca imalat sanayi de ilk çeyrekte %5 artış gösterdi. İmalat sanayin endeksteki ağırlığının fazla olması sanayi üretimindeki çeyreklik artışta belirleyici oldu.
Diğer taraftan ikinci çeyreğin ilk ayına (Nisan) yönelik veriler genel olarak ekonomik aktivitedeki güçlü seyrin devam ettiğini gösteriyor. Nisan ayında tüketici güven endeksi, reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanım oranında artış gözlendi. Ancak imalat sanayine yönelik durumu gösteren Markit ve ITO işbirliğiyle hesaplanan PMI verisi, Nisan ayında da 50 seviyesinin altında gerçekleşerek imalat sanayinin daraldığına işaret etmişti. Mayıs ayına yönelik verilerin ardından ikinci çeyrekte ekonomik aktivitenin nasıl şekillendiğini daha iyi görebiliriz.
ÇEKİNCE:
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder