Eski Fed Başkanlarından B. Bernanke'nin 2013 yılının Mayıs ayında tapering sinyalini vermesinin ardından GOÜ para birimlerinde genel olarak değer kayıpları gözlenmişti. Dolara küresel çapta değer kazandıran bu sinyal, bazı ülkelerin finansmanda dışa bağımlılığının yüksek olması sebebiyle o ülkelerin para birimlerinin daha fazla negatif ayrışmasına neden olmuştu.
Türkiye özelinde bakarsak, 2013 yılında 2 seviyesini aşan Dolar TL kuru 2015 yılında 3 ve 2018 yılında 4 seviyelerini aştı. 2 seviyesini aşınca eski TCMB Başkanı Erdem Başçı, "doların belini kırarız" açıklaması yaparak reel sektöre açık pozisyonlarınızı kapatmayın tavsiyesinde bulunmuştu. Ardından Dolar TL kuru 2 seviyesinin altına gevşemiş ama o seviyelerde kalıcı olamamıştı. Yani açık pozisyonlarını kapatmayan veya hedge etmeyen şirketlerin kambiyo zararı yazmalarına neden oldu. O zamanlarda ilk bakışta 2 seviyesinin üzerinde kalıcı olup olmayacağına yönelik kuşkulu bir bakış varken bu uzun sürmedi ve 2015 yılında kur 3 psikolojik seviyesinin kapısını çaldı. Ve ardından da 4 seviyesi aşıldı.
Ben bugün büyüme ve enflasyon gibi ekonominin dinamiklerini dışarda tutarak rakamların diliyle Dolar TL kurunda psikolojik seviyelerin simülasyonunu yapmaya çalışacağım. 2,3 ve 4 seviyelerini aşan Dolar TL kurunun ilk 17 gününü grafik üzerine koyunca 4'ün üzerini ilk kez test eden kurun hareketi 2 ve 3 seviyelerini test ettiği döneme göre orta derece bir performans sergilemiş. Yani 2 seviyesini aşan kur ilk dönemlerde ısrarlı bir şekilde 2'nin üzerinde tutunurken 3 seviyesinin üzerini aştığı zaman tekrar 3 seviyesinin altına gerilemiş ve o seviyelerde bir miktar tutunma gayreti içinde olmuş. 4 seviyesinin üzerini test ettiği bu dönemde ise diğer iki döneme göre bir miktar daha ılımlı seyretmekle birlikte 4 seviyesinin etrafında kalmayı başarmış görünüyor.
Dolar TL kurunun ilk 1 aylık hareketlerine bakıldığında ise farklı dönemlerdeki rejimlerin kur üzerindeki etkisinin bir birine yakınsama suretiyle psikolojik seviyelerde çakıştığı görülüyor:
3 ay sonrası için bakıldığında ise 2 farklı dönemde ayrışmanın başladığı gözleniyor:
6 aylık bir periyotta bakıldığında ise 2 ve 3 seviyelerini takip eden dönemlerde dönemler arasındaki farklılaşma devam ediyor:
1 yıl sonrası için bakıldığında da 2 farlı dönem arasındaki ayrışma devam ediyor:
Sonuç olarak 2 farlı dönemde meydana gelen farklı dinamikler kurun 2 farklı rejim yaşamasına neden olmuş. Bu dinamikler dönemin birinde, 1 yıllık süreçte kurun yılı psikolojik seviyenin altında bitirmesine diğerinde ise mevcut seviyenin üzerinde tamamlamasına neden olmuş. Ancak ilk grafikte de görüleceği üzerine 4 seviyesinin üzerini ilk kez test eden kurun performansı bu iki dönemin ortalarında seyrediyor. Bu açıdan ben bu iki dönemin katsayılarına ek olarak bu iki dönemin ortalama katsayılarını da kullanarak (sadece rakamları inceleyerek) önümüzdeki 1 yıllık süreçte kurun hangi seviyelere ulaşabileceğini kestirmeye çalıştım. ilk 17 günlük hareketlere bakarsak ortalama katsayılardan oluşturulan tahminin (gri grafik) daha mantıklı olacağını düşünüyorum.
Çekince: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Ayrıca bu yorumlar çalıştığım kurumu kesinlikle bağlamamaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder