1 aylık zımni ATM USD/TL kur oynaklığı 25 Nisan'daki PPK toplantısı öncesinde %13'e yaklaştı. TCMB'nin son örtülü faiz artırımı bu oynaklık %16 ilken gelmişti. Örtülü faiz artırımı dememin nedeni, TCMB'nin fonlamanın tamamını Geç Likidite Penceresi imkanına yönlendirmesinin teknik açıdan ortalama fonlama maliyetini yaklaşık 25 baz puan yükseltmesinden kaynaklanıyor. Örtülü faiz artırımının ardından TCMB toplantı tarihinde ilave 25 baz puan daha artırım yapmak suretiyle Geç Likidite Penceresi Faizini %12,75'e yükseltmişti. Ancak bu dönemde zımni oynaklık TCMB'nin TL Uzlaşmalı Döviz Satım İhaleleri (NDF) ve swap ihaleleri sebebiyle çok hızlı yukarı hareket etmiyor. Öte yandan geriye yönelik (historical) oynaklık zımni oynaklık ile %13 seviyesinde çakıştı. Yani historical oynaklıktaki doğal artış TL'deki değer kaybının devam etmesi halinde zımnı oynaklığı da beraberinde götürebilir.
11 Nisan 2018 Çarşamba
TL'deki Oynaklık Üzerinden TCMB Ortalama Fonlama Maliyetine Bir Bakış
TCMB'nin NDF ve swap ihalelerine değinmişken bu ihalelerin boyutunu göstermek adına aşağıdaki grafiği paylaşıyorum. İkinci çeyrek takviminin açıklandığı şekilde ilerlemesi halinde yılın ikinci yarısına TCMB'nin bilançosunda yaşayan NDF ve Swap ihalelerinin toplam tutarı 63 milyon $ düzeyine yükselmiş olacak.
Çekince: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Ayrıca bu yorumlar çalıştığım kurumu kesinlikle bağlamamaktadır.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder