13 Temmuz 2016 Çarşamba

Almanya tarihinde ilk kez negatif faizle borçlandı

Negatif faiz furyası artık tezgah üstü piyasadan ihraç aşamasına geldi. Alman Hazinesi, bugün 10 yıl vade ile 5 milyar Euro tutarında borçlanma ihalesi açtı. İhaleye 4,8 milyar Euroluk talep gelirken ortalama faiz %-0,05 düzeyinde gerçekleşti. Böylece Almanya tarihinde ilk kez negatif faizle borçlanma ihalesi gerçekleştirmiş oldu. Tezgah üstü piyasada Almanya 10 yıllık tahvil faizleri geçtiğimiz hafta %-0,21 seviyesine gerileyerek tarihi dip seviyelerini görmüştü.

Negatif faiz ne demek? Negatif faiz, borçlanan tarafın yatırımcıdan para almasına imkan sağlayan literatüre Avrupa Merkez Bankası (ECB) tarafından kazandırılan bir faiz türüdür. Yani hem borç para vereceksin hem de vadesi gelince borç verdiğin kişi veya kuruma faiz ödeyeceksin. Krediyi kullanan tarafından yorumlarsak da (biraz da kendi açımızdan bakalım) hem borç para alacaksın hem de vadesi gelince banka veya borç veren kurum sana borç aldığın paranın faizini verecek. Kim istemez ki böyle bir imkanı? Ev, araba aldığınızı düşünün; bankadan kredi kullanıyorsun ve vadesi gelince banka sana para ödüyor. Böyle bir konjonktür ancak Ütopya'larda mümkün. Avrupalılar Ütopya'ya doğru ilerlerken biz ne durumdayız? Faizler düşüyor; ama yine de yüksek seviyelerde. Bir iş yapmak istesen, ticari krediller %17 seviyesinde. Böyle bir ortamda insan girişimci olmaktan korkar. Çünkü işi batırmanın cezası (cesaret freni) çok fazla.

Peki negatif faiz ortamında paradan para kazanan bankalar nasıl kar elde edecek? Marjların daralacağı kesin; ama bankalar bir şekilde tüketiciye pozitif faizle kredi satarak para kazanmaya devam edecek. Diğer taraftan yatırım bankaları da tahvil faizlerinin ineceği noktaya kadar tahvil alarak trading karı elde edecek. Ancak faizlerin dip noktalara geldiği kanaatinin olgunlaşması ve faizlerin artırılacağı bir konjonktüre geçiş sinyalinin verilmesinin ardından artık tahvil alan değil tahvilleri elinden çıkaranlar zarar etmeyecek.

Eğer küresel merkez bankaları negatif bölgedeki yolculuklarını uzatırlar ve neggatif bölgedeki adımlarını genişletirlerse negatif faizlerden geri dönüş aşaması çok zorlaşacak ve bedeli belki de yeni bir finansal kriz olacak. Tahvil piyasasında satışlar başladıktan sonra yatırımcılar tabir caiz ise hışımla önünü görmeyerek tozu dumana katan boğa sürüsünün ortasında kalacak. Yani finansal piyasalarda tam bir "survivor" havası oluşacak.


ÇEKİNCE:

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder