11 Mart 2016 Cuma

İflas Erteleme


İflas erteleme başvurusu, şirketlerin mali durumlarının bozulmasına bağlı olarak iflas ilan etmek yerine şirket yetkililerinin başvurabileceği hukuksal bir imkandır. İflas erteleme Türk Ticaret Kanunu'nda düzenlenmiştir.

Şirketin mali durumu nasıl bozulabilir?
  • Yurtiçi ekonomideki bozulmaya bağlı olarak şirketin ekonomik aktivitesinin yavaşlaması ve satışlarının azalması şirketin nakit akışını yavaşlatabilir. Nakit akışlarının yavaşlaması ise şirketin yükümlülüklerini yerine getirememesine neden olabilir.
  • Şirketin alacaklarıyla borçları arasında vade uyumsuzluğu olabilir. Örneğin; şirketin 1 ay vadeli 50.000 TL kredi ödemesi olmasına karşılık, 6 ay vadeli 50.000 TL alacağının olması gibi bir durum olabilir. Yani alacaklılarının şirketin gırtlağına yapışmasına rağmen şirketin vade uyumsuzluğu nedeniyle borçlarını tahsil etme imkanının olmamasıdır.
  • Şirket ihracatçı bir firmaysa ihracat yaptığı pazarlarda problemlerin ortaya çıkması şeklinde de olabilir. Zira son dönemde Rusya'nın Türk mallarına bir takım yaptırımlar uygulaması, Rusya'da iş yapan inşaat firmalarının veya Rusya'ya tekstil ve yaş meyve-sebze ihracatı yapan bazı şirketlerin mali durumlarının bozulmasına neden oldu.
  • Kurdaki oynaklık ve faizlerdeki keskin yükseliş firmaların yükümlülüklerinin artmasına veya aktiflerin azalmasına sebebiyet verebilir. Şöyle ki değişken faizli tahvil ihraç eden bir şirketin borçları faizlerdeki yükselişle uyumlu olarak artabilir.
Eğer başvuru yapılan mahkeme, şirketin mali durumunu düzeltebileceğine ikna olursa iflas erteleme kararına hükmedebilir ve şirkete mahkeme tarafından kayyum atanır. Kayyum, şirket mali durumunu iyileştirinceye kadar şirketin başında kalır.
Mahkeme kayyumun verdiği rapora göre iflas ertelemeyi hemen kaldırabileceği gibi süreyi 4 yıla kadar da uzatabilir.
İflas erteleme kararı sonucunda şirket faaliyetlerine devam edebilmekte ve kamu borcu ve sigorta primleri de dahil hiçbir yasal takip yapılamamaktadır.
Mali durumu bozulmuş şirketlerin durumunu toparlaması açısından iyi ve gerekli bir imkan olan iflas erteleme, şüphesiz kötü niyete açık bir kanun maddesidir. Burada yargı üstüne düşeni yapmalı ve gereksiz yere iflas ertelemeye hükmetmemelidir. Çünkü şirketin iflasının ertelenmesi, tedarikçilerin şirketten, üreticilerin ise tedarikçilerden alacaklarını alamamasına neden olabilir. Yani iflasın ertelenmesi moda olursa ve her iflas erteleme başvurusu olumlu sonuçlanırsa; ekonominin genelinde bir bozulma trendi başlayabilir. Ekonomideki bozulma trendi ise işleri daha da kötü noktalara taşıyacaktır.
İflas erteleme son dönemde o kadar moda olmuş ki; sırf bu başvuruyu yapacak ve mahkemeyi ikna edebilecek şekilde başvurunun süreçlerini yürütecek danışmanlık şirketleri kurulmuş. Yani bir şirketin felaketi, başka bir endüstri oluşturmuş.
Gold Grub, Yeni Sarp İnşaat, Gürtuğ Madencilik, Doğa Gıda, Yemsel Tavukçuluk, Aziz Bebe, Nursan Çelik, Sezon Pirinç, Starpet, Leke Jeans, Aynes Gıda, Deniz Kılavuzluk, Demirayak Şirketler Grubu son dönemde iflas erteleme talebinde bulunan şirketler. (bakınız: http://sirketnews.com/iflas-erteleme)




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder