14 Nisan 2017 Cuma

Fed bilançosunu küçültemeye başlamak için fırsat kolluyor

2013 yılının Mayıs ayında eski Fed Başkanı Ben Bernanke varlık alımlarının azaltılacağı yönünde sinyal vererek piyasaların sancılı bir sürece girmesinin kapısını aralamıştı.

İkinci fazda ise Fed, rekor düşük seviyelerde olan (%0,25) politika faizni artırmaya başladı. Ancak faiz artırımlarının kademeli bir şekilde gerçekleştirileceğine yönelik sözle yönlendirmeler (forward guidance) ve eylemlerin de bu yönde gerçekleşmesi küresel finansal piyasalar üzerindeki baskıları hafifletti.

Üçüncü fazda ise Fed'in bilançoyu küçülttüğüne şahit olacağız.

Peki ya süreç ne zaman başlayacak?

Fed son FOMC tutanaklarında bunun 2017 yıl sonuna doğru başlayabileceği yönünde bir işaret fişeği attı. Demem o ki bilanço küçültme çok uzakta değil!

Fed bu süreci nasıl yürütecek?

Fed öncelikle vadesi dolan ve portföyünde bulunan tahvillere yatırım yapmayacak. Yani Fed piyasadan Dolar çekecek ve yerine tahvil almayarak bol likiditeyi bir miktar daha kısacak.

Fed'in portföyünde hangi varlıklar bulunuyor?

12 Nisan 2017 yılı itibariyle Fed'in bilançosunda, yaklaşık 2,5 trilyon Dolar ABD devlet tahvili, 1,8 trilyon Dolarlık Mortgage'a dayalı menkul kıymet,13,3 milyar Dolarlık kurumsal tahvil ve 357,4 milyar Dolarlık ters repo anlaşması bulunuyor. Bu tutar da yaklaşık 4,5-4,6 trilyon Dolara tekabül ediyor.


Fed ilk önce hangi varlıkları bilançosundan çıkarmaya başlar?

Vade kırılımları dikkate alındığında Fed'in devlet tahvili ve kurumsal tahvillerden vadesi dolanlara yaptığı yatırımları durdurmaya başlaması muhtemel görünüyor. Ayrıca Fed ekonominin durumuna göre (iyi olması halinde) belli bir noktadan sonra vadesi dolmayan varlıkların da satışına başlayabilir.

Önümüzdeki dönemde bilanço küçültmenin piyasada bolca tartışılacağını ve Fed yetkililerinin bu yönde yaptıkları açıklamaların fiyatlara dahil olmaya başlayacağını düşünüyorum. Özellikle açık pozisyonu fazla olan ülke para birimleri bu süreçten olumsuz etkilenmeye devam edecek gibi görünüyor.





ÇEKİNCE:

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Ayrıca bu yorumlar çalıştığım kurumu kesinlikle bağlamamaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder