10 Mart 2016 Perşembe

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Çıldırdı

Negatif faiz fenomeni ECB, ekonomiyi canlandırmak ve enflasyonu yükseltmek için eşi görülmemiş para politikası ayarlamalarına devam ediyor.

"Bu olayda bir terslik olmalı" diye düşünmemek lazım.

Şöyle ki;

Biz enflasyondan şikayetçiyiz, adamlar "ENFLASYONSUZLUK"'tan

Bizde haliyle yüksek faiz ortamı var, adamlar dünyayı "NEGATİF FAİZ"'le tanıştırdı.

Bir de kararın detaylarına göz atalım:

ECB Mart ayı toplantısında beklentilerin üzerinde ek parasal genişleme adımı attı. ECB sadece negatif mevduat faizini -%0,3'ten -%0,4'e indirmekle kalmadı; ayrıca politika faizini %0,05'ten %0,00' a, marjinal fonlama maliyetini ise %0,30'dan %0,25'e indirdi. 

ECB sadece faizleri indirmekle de yetinmeyip; varlık alım programını aylık 60 milyar Euro'dan 80 milyar Euro'ya yükseltti 

Ayrıca daha önce sadece yatırım yapılabilir statüde devlet tahvili alacağını açıklayan ECB, alımı yapılabilir tahvil listesine özel sektör tahvillerini de dahil etti.

Bitti mi? Hayır.

Ayrıca ECB, Haziran ayından başlamak koşuluyla 4 yıl vadeli 4 tane Targeted Long Term Refinancing Operations (TLTRO) ihalesi yapacağını duyurdu.

Tamam da TLTRO ihalesi ne demek?

TLTRO ihalesi ECB'nin Euro Birliği içinde yer alan bankalara %0 faizli kredi kullandırması demek. Ayrıca %0 faizden yeterli talep gelmezse; bankalara kullandırılacak olan kredi maliyetinin mevduat faizine kadar yani -%0,4'e kadar esnetilebileceği bir ihale demek. Yani böyle bir durumda ECB, bankalara hitaben alın bu paraları, ben size faizini ödeyeceğim. Ama siz bunun karşılığında ekonomiyi canlandırmak için üreticilere ve tüketicilere bol bol ucuz para dağıtın demek.

Sonuç olarak ECB'nin mevcut durumda bilanço büyüklüğü 2,8 trilyon Euro. Bu ek genişlemenin ECB'nin bilançosunu 1,5 trilyon Euro daha genişlettiğini düşünürsek toplam bilanço büyüklüğü 4,3 trilyon Euro oluyor. Yani mevcut durumda 4,5 milyar Dolar olan Amerikan Merkez Bankası'nın (Fed) bilanço büyüklüğüne ulaşıyor. Bundan sonra da ek bir adım atmazlar herhalde! Zira kur savaşlarında (currency wars) kullanılan cephaneler bir birine denk olmuştur. İnşallah.

Ama mesele ne olursa olsun Türkiye için pozitif. İhracatımızın neredeyse yarısını Avrupa'ya yapıyoruz. Bu edenle Avrupa ekonomisinin canlanması bizim ekonomimizi de canlandıracaktır.

                                                                 ECB BİLANÇOSU (MİLYON EURO)*



*Grafik Tradingeconomics sitesinden alınmıştır.
http://tr.tradingeconomics.com/euro-area/central-bank-balance-sheet


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder