14 Mart 2016 Pazartesi

Tahvil Geri Alım Programı


Hazine Müsteşarlığı 17 Mart Perşembe günü itibarıyla tahvil geri alım programına başlayacak.

Tahvil geri alım programı ne manaya geliyor?

Hazine'nin daha önce ihraç ettiği tahvillerin bir kısmını bazı koşullar çerçevesinde geri alması manasına geliyor.

Hazine'nin tahvil geri alım programı açıklamadaki amacı ne?

Hazine, piyasaya likidite sağlamak ve daha sağlıklı bir getiri eğrisi oluşturmak için tahvil geri alım programı açıkladı. Aşağıdaki grafikte görüldüğü üzere faizler 1 yıl öncesine göre hızlı bir artış göstermiş kısa ve uzun vadede %8,50-%9,50 aralığından %10,50-%11,50 bandına yükselmişti. Son dönemde küresel piyasalarda gözlenen iyimserlik ve tahvil geri alım programının etkisiyle tahvil faizleri %11 seviyesinin üzerinden %10 seviyelerine gevşemiştir.

Hazine hangi tahvilleri alacak?
Hazine ilk aşamada 4 yıl vadeli (8 Temmuz 2020 vadeli) ve 9 yıl vadeli (12 Mart 2025 vadeli) tahvillere yönelik geri alım ihalesi yapacak. Hazine bu program kapsamında her Perşembe günü Cuma günü valörlü tahvil alım ihaleleri düzenleyecek. Hazine, bu tahvillere yönelik alımlarını bitirdikten sonra ise İç Borçlanma Stratejisi'nde hangi tahvillerin alınacağı hakkında bilgi verecek.
İhalelere sadece piyasa yapıcı bankalar katılabilecek. Piyasa yapıcı bankaları Hazine Müsteşarlığı belirler. Mevcut durumda piyasa yapıcı bankalar; Akbank, Denizbank, Deutschebank, Finansbank, HSBC Bank, ING Bank, Ziraat Bankası, TEB, Garanti Bankası, Halk Bankası, İş Bankası, Vakıflar Bankası, Yapı Kredi Bankasıdır.
Hazine'nin geri alacağı tahvillerin azami tutarı 100 milyon TL olacak. İhaleye katılacak olan piyasa yapıcı bankalar piyasada oluşan aynı fiyattan en fazla 25 milyon TL tutarında tahvil satışı için teklifte bulunacak.
Tahvil faizlerindeki düşüş bankaların bilançosuna nasıl yansır?
Tahvilin değeri, faizler düştükçe artar. Yani faizler düştükçe tahvilin fiyatı yükselir. Örnek vermek gerekirse; tezgah üstü piyasada 3 ay önce aldığımız tahvilin faizinin %11,50 olduğunu farz edelim. Mevcut durumda ise faizler %10 düzeyine gerilemiş olsun. Bu süreç içerisinde tahvil faizleri 150 baz puan gerilemiştir. Yani 3 ay önce tahvil alan kişi veya kurum kar elde etmiştir. Tam tersi durumda tahvil sahibi elindeki tahvili satması halinde zarar eder. Tahvil faizlerinin 2016 yılının ilk çeyreği genelinde düştüğünü varsayarsak; bankalar portföylerinde bulundurdukları "alım satım amaçlı" menkul kıymetlerden kar elde edecektir. Bu da haliyle bankaların bilanço karlılıklarına olumlu yansıyacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder