15 Mart 2016 Salı

Amerikan Merkez Bankası (FED) Açık Piyasa Komitesi (FOMC)


Doların rezerv para olması sebebiyle Fed'in para politikası değişiklikleri bütün dünyayı etkilemektedir. Bu açıdan Fed'in para politikalarının açıklandığı Federal Open Market Committee (FOMC) bütün dünya tarafından yakından takip ediliyor. FOMC toplantısı iki gün sürüyor. Mart ayı FOMC toplantısı bugün başladı ve faiz kararı yarın açıklanacak.

Fed'in mevcut durumda %0,25-%0,50 olan politika faizi aralığında herhangi bir değişiklik yapması beklenmiyor. Opsiyon piyasasında yapılan fiyatlamalardan oluşan tahminlere göre, Fed'in bu ay faiz artırma ihtimali sadece %4 (bakınız: tablo). Ancak beklentiler Haziran ayı itibariyle %50'nin üzerine yükseliyor. Yani muhtemelen Fed Haziran ayından itibaren faiz artırmaya başlayabilir. Her iyi gelen ABD verisi ve küresel ekonomideki toparlanma bu faiz artırım ihtimalini yükseltecektir.
FOMC komitesi 12 üyeden oluşuyor;

  • 7 tane FOMC Yöneticiler Kurulu (Board of Governers) üyesi
  • New York Fed Başkanı
  • New York Fed haricindeki bölgesel Fed bankalarından (11 tane) 4 Fed Başkanı

Bu 12 üye, para politikası kararlarında oy hakkı olan Fed üyeleridir. Ayrıca toplantılara katkılan ancak oy hakkı bulunmayan Fed üyeleri de var. Oy hakkı olmayan Fed üyeleri de tartışma konuları üzerine söz hakkı alabiliyor, ekonomi ve para politikası seçenekleri hakkında değerlendirmelerde bulunabiliyor.
Fed yıl içinde 8 tane para politikası toplantısı gerçekleştiriyor.

Toplantılarda FOMC üyeleri;
  • Ekonomik ve finansal koşulları gözden geçiriyor
  • En uygun para politikasını belirliyor
  • Büyüme ve enflasyona yönelik kısa ve uzun vadeli riskleri değerlendiriyor.
Fed'in 2007-2008 subprime mortgage (konut)  krizinden önce temel amacı fiyat istikrarıydı. Ancak krizin ardından Fed'e fiyat istikrarına ek olarak istihdam piyasasını iyileştirme görevi de verildi. Yani mevcut durumda fed hem enflasyonu hedeflerle (%2) uyumlu hale getirecek hem de işsizlik oranını azaltacak şekilde para politikalarını yönetiyor.
Fed'in şimdiye kadar sürdürdüğü gevşek para politikaları işe yaramış görünüyor. Son dönemde hem işsizlik oranı doğal sınırlara (yaklaşık %5) geriledi hem de düşük emtia fiyatları ve güçlü dolara rağmen enflasyonda bir kıpırdanma gözlendi. Bu noktadan sonra Fed'in politika değişikliğini yavaşlatacak tek unsur, uluslar arası gelişmeler. Son dönemde Çin başta olmak üzere gelişmekte olan ülke ekonomilerinde gözlenen yavaşlama ve bazı merkez bankalarının ultra genişlemeci adımları Fed'in kararlarında fazla acele etmeyeceğine bir delil mahiyetinde.
Fed'in toplantı takvimini gösteren yukarıdaki tabloda gösterildiği üzere bu toplantıda Fed tahminlerini de yayımlayacak. Mevcut durumda Fed tahminleri 2016 yılında 4 kez faiz artırılacağına işaret ediyor. Bu toplantıda faiz artırım tahminlerinin aşağı yönlü revize edilmesi hisse senedi piyasalarında iyimserlik oluşturabilir. Ayrıca böyle bir durumda dolar da değer kaybeder.

ÇEKİNCE:
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder