19 Temmuz 2016 Salı

Kredi derecelendirme kuruluşlarından not indirim uyarısı


Darbe girişiminin ardından kredi derecelendirme kuruluşları not indirim uyarısında geç kalmadı. Kredi derecelendirme kuruluşlarının uyarıları genel olarak politik belirsizlikler kaynaklı. Fitch, siyasi belirsizliklere hükümetin vereceği reaksiyonunun siyasal kutuplaşmayı artırıp artırmayacağına ve kurumların (muhtemelen merkez bankası) bağımsızlıklarını olumsuz etkileyebileceğine yönelik endişeleri vurguladı. Ayrıca yabancı yatırımcıların algısını zayıflatabilecek olası olumsuz etkilerin dış finansmanı sıkıntıya sokabileceğine dikkat çekti.

Diğer taraftan Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's daha agresif bir telkinde bulunarak Türkiye'nin kredi notunu indirmek üzere izlemeye aldığını duyurdu. Moody's gözden geçirme raporunu 5 Ağustosta açıklayacak. Moody's gözden geçirme raporunda, orta vadede büyüme görünümünde bir zayıflama olasılığı, yönetilebilirlik ve dış likiditeye ulaşımın sürekliliği konularının ele alınacağını duyurdu.

Kredi notları ne işe yarıyor? Kredi derecelendirme kuruluşları, yatırımcı müşterilerine bir takım tavsiyelerde bulunuyor. Bu tavsiyeler ise yatırım yapılacak kuruluşların derecelendirilmesiyle gerçekleştiriliyor. Kredi notu düşük olan ülke ve kurumların risk primi (CDS) yüksek, kredi notu yüksek olan ülke ve kurumlarını risk primi düşük oluyor. Risk priminin düşük olması ise ülke ve kurumların daha düşük faizle borçlanmasına imkan sağlıyor. Ülke veya kurumların risk priminin yüksek olması ise tahvil veya eurobond ihracında faizlerin yüksek seviyelerde oluşmasına neden oluyor.

Moody's ve Fitch'in mutabık olduğu noktalar: Kredi derecelendirme kuruluşları, politik risklerde gözlenen artışın yatırımcı güveninde oluşturacağı tahribat ve bu tahribatın yurtdışı finansman üzerinde oluşturacağı baskı üzerinde birleşmişler. Türkiye'nin tasarruflarının düşük olması ve yabancı para finansmanına olan bağımlılığı Türkiye'nin zayıf tarafını oluşturuyor.

Kredi derecelendirme kuruluşlarının güvenilirliği: kredi derecelendirme kuruluşlarının tarafsızlığı ve politik davrandıkları da dikkatlerden kaçmamalı. Zira hatırlanacağı üzere, R. Tayyip Erdoğan ile Obama görüşmesinin ardından 2013 yılında Moody's Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyeye yükseltmişti. Bu örnek göz önünde bulundurulduğunda (olayın rastsal gerçekleştiği dışlandığında) kredi derecelendirme kuruluşlarının politik davrandıkları varsayımına ulaşabilir.

Beklenti: Mevcut durumda Moody's ve Fitch Türkiye'yi yatırım yapılabilir seviyenin bir kademe üzerinde değerlendiriyor. Ancak S&P'nin derecelendirmesi ise yatırım yapılabilir seviyenin altında. Darbe girişiminin kısa vadede ekonomik aktiviteyi yavaşlatması ve bütçe dengesi üzerinde tahribat yaratması halinde kredi derecelendirme kuruluşlarının kredi notunu ve kredi notu görünümünü düşürdüğünü görebiliriz.

ÇEKİNCE:

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder