3 Ağustos 2016 Çarşamba

Otomatik Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) tasarısı Mecliste


Meclise gönderilen tasarıya göre, 45 yaş altında çalışan işçiler otomatik olarak BES sistemine kaydedilecek. Sisteme otomatik olarak kaydedilen kişiler eğer isterlerse 2 ay içerisinde sistemden çıkabilecek. Sisteme ilk girişte 1 defaya mahsus 1.000 TL'lik devlet katkısı verilecek. Bundan sonra ise işçi tarafından yatırılan paranın yüzde 25'lik kısmı yine devlet katkısı olarak hesaplara tanımlanmaya devam edecek. Ayrıca çalışanın maaşı içerisinde prime esas olan maaşın %3'ü işveren katkısı olarak kişinin BES hesabına eklenecek.

BES'teki devlet katkısının tamamına hak kazanabilmek için sisteme giriş itibariyle 10 yılı doldurmuş olma koşullarını sağlamak gerekiyor. En başta 1 kereye mahsus olarak yapılan 1.000 TL'lik katkının da bu kapsamda olduğunu unutmamak lazım. Ayrıca işçi, emeklilik hakkı kazandığı halde sistemde biriken parayı bir seferde çekmek yerine sistemde biriken paranın en az 10 yıl için emekli maaşı gibi dağıtılması opsiyonunu kullanırsa, devlet emekliliğe kadar birikmiş tutarın %5'i kadar ek katkı daha verecek. Bireysel emeklilik sistemine otomatik katılım ise 2017 yılından itibaren başlatılacak.

Ayrıca şunu da not etmekte fayda var; sistemde biriken para ile emeklilik şirketleri, müşteri adına fon alıyor. Bu fonların etkili bir şekilde işletilmesi, katılımcının sistemde biriken parasının değerlendirilmesinde önem arz ediyor. Sistem katılımcıya yılda 6 kez bu fonları değiştirme imkanı sunuyor. Piyasaların durumuna göre fonlarda yapılacak stratejik değişiklikler, sistemde biriken paranın daha da hızlı artmasına imkan sağlayabilir. Piyasa hakkında bilgisi olmayan kişilerin bu noktada emeklilik şirketlerinden destek alması katılımcıların lehine olacaktır.

ÇEKİNCE:

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder