Brexit piyasalar için sürpriz bir gelişme oldu. Referandum öncesi yapılan anketler İngiltere'nin Avrupa Birliği'nde kalacağına işaret ediyordu. Özellikle AB'de kalma kampanyası yürüten İngiliz millet vekili Jo Cox'un ölümünün AB'de kalma yanlı kampanyayı daha anlamlı hale getireceği düşünülüyordu. Ancak evdeki hesap çarşıya uymadı. Ayrılama kampanyası yürüten eski Londra belediye başkanı Boris Johnson referandumu %52 ile kazandı. Referandum sonuçlarının ardından mevcut başbakan David Cameron yeni dönem için başka bir başbakana gerek olduğunu söyleyerek 3 ay içinde başbakanlıktan ayrılacağını resmen duyurdu. Önümüzdeki süreçte İngiltere'nin Lizbon anlaşmasının 50. maddesini yürürlüğe koyarak AB'den ayrılma sürecini resmen başlatması bekleniyor. Bu sürecin en erken 2 yıl içinde biteceği tahmin ediliyor. Bu arada İngiltere birlikten ayrılma yönünde oy kullansa da İskoçya ve K. İrlanda birlikte kalma yönünde oy kullandı. Bu noktada İskoçya AB'de nasıl kalabilirimin derdine düşerek bir takım hamleler yaptı. Fakat İspanya İskoçya'nın bu düşüncesinin kendi bünyesinde bulunan Katalunya'ya da örnek teşkil edebileceği endişesiyle meseleye hemen itiraz etti. Peki bu noktada İskoçlar ne yapabilir? İskoçlar, aşina oldukları bağımsızlık referandumuna gidebilir, İngiltere'den ayrılmaları halinde ise AB ile üyelik müzakereleri başlatabilirler. Her ne olursa olsun mesele bayağı karışık. Ayrıca bir taraftan da Fransa, İspanya ve Yunanistan gibi ülkelerdeki ayrılıkçıların sesi de oldukça yoğun çıkıyor. Anketler bu ülke vatandaşları içerisinde AB'den çıkmak isteyenlerin oranlarının %50'nin üzerinde olduğunu gösteriyor.
Referandum sonucu sürpriz olduğu için piyasa etkisi de çok ağır oldu. Referandum sonucunun ardından Pound 1,33 seviyesinin altını görerek 1985 yılından bu yana en düşük düzeylerine geriledi. Avrupa borsalarında özellikle bankacılık hisselerine gelen %20'nin üzerindeki satışlar borsaları baskı altında bıraktı. Altın, ABD ve Japonya devlet tahvilleri gibi güvenli limanlar ise ralli yaptı. Türkiye piyasası, Avrupa piyasasındaki kadar agrasif bir fiyatlama olmasa da Brexit'ten olumsuz etkilendi. Ancak piyasalar 2-3 günlük olumsuz fiyatlamanın ardından küresel merkez bankaları ve hükümetlerin yapabilecekleri olası teşviklere odaklanarak dengelenme eğilimine girdi.
Fed'in 2016 yılında faiz artırım ihtimali oldukça azaldı (%2,1); hatta faiz indirim ihtimallerinde artış gözlendi. Önümüzdeki dönemde ABD ekonomisine yönelik verilerin seyri ve Fed yetkililerinden gelecek açıklamalar piyasanın seyri açısından önemli olacak. Fed gerçekten Brexit ardından oluşan olguyu destekler şekilde sözle yönlendirme (forward guidance) yaparsa piyasadaki toparlanma eğiliminin devam ettiğini görebiliriz. Ancak Fed ben illaki faiz artırırım derse piyasanın tekrar yönünü aşağıya çevirdiğini görebiliriz.
ÇEKİNCE:
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder