Dış ticaret açığı 2016 yılının Nisan ayında 2015 yılının aynı ayına göre %16,3 azalarak 4,21 milyar $'a geriledi (2015 Nisan: -5,02 milyar $). 12 aylık birikimli dış ticaret açığı da azalışını sürdürerek Nisan ayında 59,4 milyar $'a geriledi (2016 Mart: 60,2 milyar $). İhracat yıllık bazda %10,2 azalışla 12,0 milyar $ olurken ithalat %11,9'luk azalışla 16,2 milyar $ düzeyinde gerçekleşti.
Nisan ayında ihracattaki azalışta altın ihracatının 0,3 milyar $'a gerilemesi (2015 Nisan: 1,4 milyar $) ve küresel talep endişeleriyle azalan demir-çelik ihracatındaki azalış belirleyici oldu. İthalattaki azalışta ise düşük seyreden petrol fiyatlarına bağlı olarak azalan enerji ithalatı etkili olmaya devam etti. Petrol fiyatlarındaki düşük seviyelere bağlı olarak 12 aylık birikimli enerji açığı Nisan'da 28,4 milyar $'a geriledi.
Nisan ayında Avrupa ülkelerinde gözlenen talep artışına bağlı olarak AB'ye yapılan ihracatın payı %47,3 seviyesine yükseldi (2015 Nisan: %39,5). Ayrıca AB'ye yapılan ihracatta dolar bazında %7,5 artış gözlendi. En fazla ihracat yapılan ülke 1,2 milyar $ ile Almanya olurken ithalatta ilk sırayı 1,8 milyar $ ile Çin aldı. İran'a uygulanan uluslararası yaptırımlarının hafifletilmesiyle İran'a yapılan ihracat Nisan ayında %104 artış gösterdi. Petrol fiyatlarının 50 $/varil seviyesinin üzerinde kalmaması, Avrupa ekonomisindeki toparlanmanın devam etmesi ve İran'a yapılan ihracatın artarak devam etmesi ihtimali altında dış ticaret açığındaki azalışın devam ettiği görülebilir.
ÇEKİNCE:
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder