2015 yılı işsizlik oranı %10,3 düzeyine yükseldi (2014: %9,9). Ayrıca tarım dışı işsizlik oranı da 2014 yılına göre 0,4 puanlık artışla %12,4 seviyesinde gerçekleşti.
Detaylarına bakıldığında ise 2015 yılında 2014 yılına göre %46'lık istihdam artışı sağlandı. Diğer taraftan işgücüne katılım oranı 2014 yılına göre %51,3 düzeyinde artış gösterdi.
İşgücüne katılma oranının istihdam artışından fazla olması 2015 yılında işsizlik oranının bir önceki yıla göre artış göstermesinde etkili oldu.
Önümüzdeki dönemde işsizlik oranı ne olabilir?
2016 yılının başında devreye giren asgari ücret artışları işsizlik oranının artışını sürdürmesine neden olabilir. Ayrıca Türkiye'de yaklaşık 3 milyon mültecinin olduğu hesaba katıldığında da işsizlik oranının 2015 yılına göre artış göstermesi beklenir. Zira mültecilerin niteliksiz işlerde kayıt dışı çalıştırılma ihtimali yüksektir.
ÇEKİNCE:
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder