3 Haziran 2016 Cuma

Enflasyondaki düşüşün sonuna yaklaşıyoruz


Mayıs ayında TÜFE beklentilerin altında %0,58 artış gösterdi (beklenti: %0,70). Geçen yılın Mayıs ayında TÜFE artışının %0,56 olmasının getirdiği baz etkisiyle yıllık TÜFE %6,57'den %6,58 seviyesine yükseldi. Mayıs ayı TÜFE'sindeki artışta giyim ve ayakkabı grubu fiyatlarındaki artış belirleyici oldu. Diğer taraftan gıda ve alkolsüz içecekler grubu %1,64 azalış göstererek TÜFE'nin beklentilerin altında artış göstermesinde önemli rol oynadı. Ayrıca petrol fiyatlarındaki yükseliş ve Dolar TL kurundaki artış ulaştırma grubu üzerinden TÜFE'yi yükseltti.

2016 yılının ilk yarısında işlenmemiş gıda fiyatlarındaki azalışa bağlı olarak enflasyon TCMB'nin yılsonu tahminlerinin altına kadar geriledi. Yaş sebze ve meyve ithalatındaki azalışa (2015 Ocak-Mayıs: %-11,2) bağlı olarak yurtiçi piyasada bollaşan gıda fiyatlarının önümüzdeki aylarda da azalmaya devam ettiğini görebiliriz. Zira TCMB son Enflasyon Raporunda gıda fiyatlarının enflasyonda aşağı yönlü riskler barındırdığına değinmişti. Diğer taraftan son dönemde petrol fiyatlarında gözlenen yükseliş enflasyonda artış yönlü etki yaratsa da önümüzdeki dönemde petrol fiyatlarında gerçekleşebilecek olası düşüş ulaştırma grubu üzerinden enflasyonda aşağı yönlü baskı oluşturabilir. TCMB yılın ikinci yarısından itibaren enflasyonun olumsuz baz etkisiyle dalgalı bir seyir izleyeceğini ve yılı %7,50 seviyesinden tamamlayacağını tahmin ediyor.

Mayıs ayın enflasyon rakamlarında gözlenen en önemli gelişme ise çekirdek TÜFE tarafında gerçekleşti. Çekirdek TÜFE (I endeksi) Mayıs ayında %9,41 seviyesinden %8,77 seviyesine geriledi. TCMB para politikası ayarlamalarında çekirdek enflasyon göstergelerinin seyrini dikkate alıyor. Bu noktada çekirdek TÜFE'deki gerilemenin son aylarda devam etmesi TCMB'nin önümüzdeki dönemde faiz indirimlerine devam etmesine neden olabilir. Ancak Amerikan Merkez Bankası'nın (FED) faiz artırım sinyalleri verdiği bir dönemde TCMB'nin faiz indirimlerine devam etmektense beklemede kalması daha muhtemel bir olasılık. Bu açıdan TCMB'nin "bekle gör" moduna geçerek Haziran ve Temmuz aylarında beklemede kaldığını görebiliriz. Ancak Fed Haziran ve Temmuzda faiz artırmayacak olursa veya bu yönde sözle yönlendirmelerde bulunursa bu gelişme TCMB'nin üst bantta indirim yapmasına imkan sağlayabilir.

ÇEKİNCE:
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder