Fon, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından yetkilendirilmiş kurumların yatırımcılardan topladığı birikimleri, hisse senedi, sukuk, devlet tahvili, döviz, değerli maden gibi menkul kıymetler alarak yönettikleri portföydür. Fon aracılığıyla kurumların sunduğu portföy yönetim hizmeti, ekonomi hakkında fazla bilgisi olmayan yatırımcıların birikimlerinin uzman portföy yöneticileri tarafından yönetilmesine imkan sağlamaktadır. Ancak fon tercihleri birikim sahipleri tarafından yapıldığı için yatırım için doğru bir fon türü seçmek önem arz etmektedir. Yani hisse senedi piyasalarının yükseldiği, değerli metallerin gerilediği bir ortamda, hisse senedi ağırlıklı bir fon yerine değerli metal ağırlıklı bir fon tercih etmek birikim sahibine zarar olarak yansıyacaktır. Bu noktada fon yatırımcısının orta ve uzun vadede birikimlerini değerlendirebileceği bir strateji oluşturması ve strateji oluştururken profesyonellerden yardım alması önem arz etmektedir.
*Grafik ve aşağıda sunulan info grafikler http://www.tefas.gov.tr/ adresinden alınmıştır.
Türkiye Elektronik Fon Dağıtım Platformu (TEFAS), yatırım fonu katılma belgelerinin elektronik bir merkezi platformda, fon kurucuları tarafından platformda yer alan dağıtım kuruluşları vasıtasıyla satılmasına ve geri alınmasına imkan veren, takasın ve saklamasının Takas Bank-Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) sistemi ile entegre bir şekilde tam otomasyona dayalı olarak gerçekleştirilmesini sağlayan bir platformdur. Yani bu platform fon piyasasında serbest piyasa koşullarının oluşmasına imkan sağlamıştır. Bu platformun hayata geçirilmesinin ardından yatırımcılar istediği fonu alıp satabilme imkanına kavuşmuştur.
Üretim ve pazarlama süreçlerinde "ulaşılabilirliğin" önemli olduğu gibi finansal piyasaların ve finansal enstürümanların "ulaşılabilirliği" de tasarruf sahipleri için önemlidir. Eğer sermaye piyasalarında yatırım yapmak için tavan sermaye uygulaması olsaydı küçük yatırımcılar için fonlara yatırım yapmak mümkün olamazdı. Örneğin; fonlara yatırım yapmak için en az 25.000 TL sermaye sahibi olma koşulu olsaydı, 25.000 TL'nin altında birikimi olan insanlar fon alamayacaktı. Ancak böyle bir kısıtlama olmadığı için 1 TL paramız olsa bile TEFAS aracılığıyla istediğimiz herhangi bir fona yatırım yapabilmekteyiz.
Diğer taraftan finansal piyasalarda alternatif yatırımların artırılmasının yanı sıra alternatiflerin her yatırımcı kitlesine ulaştırılabilmesi finansal piyasaların derinliği açısından da önemlidir. Bu noktada 9 Ocak 2015'te faaliyete başlayan TEFAS platformu, fonlara yatırım yapmak isteyen tasarruf sahiplerine farklı fonlara yatırım yapabilme imkanı sunmuştur. Bu tarihten önce her tasarruf sahibi sadece hesap açtırmış olduğu banka veya aracı kuruluşun fonlarına yatırım yapabiliyordu. Platformun devreye girmesinin ardından hem alternatif fonlar artmış hem de fon yatırımcısının ulaşılabilirlik problemi ortadan kalkmıştır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder